Am reusit sa strang ceva hituri de ieri, deci inseamna ca sunt destui curiosi care apreciaza efortul meu de a va informa in domeniul I.T. Din dorinta de a va ajuta si mai mult in misiunea de a creste performantele si scaderea timpului de deschidere a pc-urilor, voi posta si partea 2 a postului anterior. Incerc sa scriu pasii de tweakuri cat mai simplu de inteles, ca sa nu ajungem in situatia in care facem opusul obiectivului nostru.

Un alt sfat ar fi sa nu umpleti cu tot feluri de fisiere nefolositoare sau cu programe bagate aiurea care va ingreuneaza computerul. Instalati doar applicatiile folositoare.
Instalarea applicatiilor pentru test si ulterior sterse nu este o idee buna. Doarece aplicatiile dupa ce au fost dezinstalate mai lasa diverse fisiere gen temporare, shared etc. In timp, multiple instalari/dezinstalari pot cauza sistemului de operare diverse probleme care pot incetini pc-ul.

Sistemul de operare are o functie care ocazional salveaza toate setarile si fisierele utilizate in caz ca are loc un eveniment neplacut gen caderea curentului sau in caz ca ati facut o setare in registrii ceva si doriti sa reveniti in punctul anterior modificarii. Aceste sistem restore points ocupa si ele spatiu si memorie care pot incetini unele calculatoare. Daca doriti sa anulati aceasta functie urmati pasii:
Clic dreapta pe My Computer / Properties / Sistem Restore, activaţi Turn off System Restore on all drives / OK
Atentie!! Acest pas este recomandat doar daca aveti alt program care poate face system restore points, pentru ca poate fi utila aceasta optiune in caz de system crash.

Clic dreapta pe My Computer / Properties / Advanced / Performance / Settings / Performance Options / Advanced / Virtual memory, apasaţi Change. Dacă sistemul are mai puţin de 128 MB RAM, la Maximul size (MB) treceţi o valoare dublă faţă de RAM; dacă sistemul are peste 128, este suficientă o valoare de 1,5 x RAM; dacă sistemul are mai mult de 256 MB şi nu folosiţi programe consumatoare de resurse, puteţi dezactiva fişierul swap, alegînd opţiunea No paging file.

Orice informatie inutila stocata pe calculatorul dumneavoastra nu numai ca ocupa spatiu aiurea ci il si incetineste deci curăţaţi directorul (fisierul) Prefetch din Windows pentru a reduce spatiu ocupat. Atentie!! Nu stergeti tot fisierul ci doar ce contine el.

Cand un hard sau o partitie este aproape plina un mesaj apare cu textul sau atenţionarea „Low Space”, aceasta poate devenii chiar enervanta cum ar fi in cazul me de exemplu. Pentru a scapa de aceasta optiune navigati Start > run > regedit. In HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows\Current version \ Policies \ Explorer, creaţi o înregistrare de tipul DWORD, cu numele NoLowDiskSpaceChecks şi valoarea 1. Închideţi fereastra şi reporniţi calculatorul pentru a aplica aceasta modificare.

Acest pas este Esential in scurtarea timpului de deschidere a calculatorului. Pentru a opri unele programme nefolositoare care se deschid cu Windows urmati pasii: Start>run>msconfig> click pe tabul startup. In acest tab pot fi selectate sau deselectate programele care se deschid cu Windows. Atentie!! Nu deselectati antivirusul sau programele necesare pentru deschiderea calculatorului doar programele gen Nero care pot fi deschide ulterior pot fi deselectate.

Internet Explorer opereaza destul de incet pentru o aplicatie creata de Microsoft. Un alt aspect foarte important este si securitatea pe care o are sau mai bine zis nu o are. Asta inseamna ca orice weak spot in browser poate afecta sistemul de operare deoarece acestea sunt destul de integrate. Noul internet explorer 8 a redus din problemele cu spyware si phishing dar tot mai are zone de acoperit. Problema aici e ca orice spyware sau bug care il luati de pe internet incetineste pc-ul dumneavoastra. O idee mai buna de browser ar fi Firefox, Opera sau chiar si Google Chrome.

Defragmentarea hardului este un sfat foarte des intalnit si care in acelasi timp este si foarte important pentru mentinerea si functionarea eficienta si rapida a sistemului de operare pe care il detineti. Aplicatia default a sistemului defragmenteaza destul de incet si poate lua ceva timp deci daca doriti puteti apela la o aplicatie de pe net cum ar fi de exemplu PowerDefragmenter.

Un pas foarte simplu include eliberarea sau “aerisirea” spatiului cu iconite sau shortcuts de pe desktop, deoarece mananca memorie inutil daca acestea sunt in numar foarte mare cum am intalnit destul de des. Acestea pot fi tinute in tabul Start de unde pot fi accesate rapid sau pot fi stocate intrun fisier cum de altfel Windows o face automat (dar numai dupa un timp!) pentru stocarea programelor neutilizate. Dar acest lucru il puteti face din propria initiativa ca sa nu mai asteptati OS-ul sa o faca pentru voi.

Comments
  1. Florin says:

    Foarte tare siteul. O sa mai revin maine. L-am bagat in bookmarks 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s