Tweakuri pentru Windows XP

Posted: December 28, 2009 in Windows XP
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Am destul de multi prieteni, majoritatea cu calculatoare, numai ca niciunul din pc-uri nu merge cu o viteza de procesare sau incarcare acceptabila. Sa nu mai spun de cele de la scoala care stau cam 7-8 minute sa se incarce de la apasarea butonului pana cand pot sa fac un click, linistit fara grija ca se blocheaza si imi da eroare. Nu numai ca este foarte stresant si aiurea sa astept atata sa se incarce dar ar fi si rusinos sa ii arat un astfel de sistem unui amic.  Asa ca am decis sa scriu acest mic tutorial sub forma de post :)) care va contine tweakuri si pasi pentru cresterea performantei si scaderea timpului de incarcare a calculatoare cu sistem de operare Windows XP.

Windows XP are o grafica destul de buna din punct de vedere estetic dar acest “moft” sa ii spun asa, necesita multe resurse ale sistemului, ulterior incetinind peformanta sa. Pentru a schimba design-ul cu unul mai simplu faceti right click pe iconita my computer > selectati tabul properties > advanced > performance settings si selectati “best peformance”. Acest tweak este perfect pentru calculatoare cu specificatii mai slabute.

Programele instalate de catre user care nu mai sunt folosite ocupa spatiu si memorie care incetinesc computerul. Este ideal ca programele care nu mai sunt folosite sa fie sterse. Click pe Start> control panel> add or remove programs> click pe prgramul care doriti sa il stergeti urmat de un alt click pe remove.

Microsoft a creat o functie pentru sistemul de operare care trimite informatii si date legate de erorile sistemului la serverele Microsoft pentru analiza. Daca doriti sa eliminati aceasta optiune care pentru multi nu este utila, faceti un right click pe iconita My Computer > properties > advanced > error reporting deselectati casuta “But notify me when critical errors occur” urmat de un OK.

Microsoft Windows XP foloseste un serviciu de Indexing pentru a gasi mai rapid fisierele caute prin search, insa acest serviciu are si el impact asupra performantei pc-ului. Pentru anulare, urmati pasii, My Computer > right click pe fiecare partitie si selectati Properties > ramaneti pe tabul General si deselectati casuta “Allow the Indexing Service to index this disk for fast file searching” > urmat de un pop up unde trebuie selectata casuta cu Apply change to (drive letter):\,subfolders and files > OK.
O restartare de sistem ar fi indicat.

Acest tweak anuleaza Sound Scheme-ul sistemului de operare, practic asta inseamna sunetele care le auziti cand faceti click pe ceva. Pentru a continua cu acest tweak faceti un click pe Start > Settings > Control Panel > Sounds and Audio Devices > Sounds tab. Intai salvati schema actuala prin Save As si introduceti un nume, eu de exemplu am introdus “4”, apoi faceti click pe OK. Dupa aceea apasati sageata pentru drop-down menu unde selectati No Sounds urmat de un click pe Apply.

Acest pas este chiar neplacut pentru multi dar poate fi un adevarat antidot pentru unele sisteme mai slabute. Eliminarea pozei de pe background poate scade utilizarea memoriei destul de mult. Pentru eliminare wallpaper, right click intrun spatiu gol pe desktop > Properties > Desktop tab > in zona “Background” selectati “None” > Apply and OK.
Dar in schimb puteti alege o culoare simpla pentru a inlocuii wallpaper-ul, right click intrun spatiu gol pe desktop > Properties > Desktop tab > selectati o nuanta de culoare din zona Color > Apply and OK.

Modul de hibernare poate avea un impact asupra performantei pc-ului. Pentru anularea acestei functii click Start > Settings > Control Panel > Power Options > click pe Hibernate tab > deselectati Enable hibernation.

Un pas simplu care poate scadea timpii de stingere a PC-urilor care ruleaza Windows XP ca sistem de operare include o mica modificare in registrii.
Start->Run-> tasteaza “regedit” (se vor deschide “Registrii windows-ului”) HKEY_CURRENT_USER > Control Panel > Desktop > “WaitToKillAppTimeout” – seteaza valoarea acesteia la “5000”

Observatie: In cazul in care setezi o valoare mai mica decat cea recomandata s-ar putea ca programele care ruleaza in “background” sa nu se inchida normal si sa pierzi date (depinde de performantele hardware ale PC-ului).

Sistemul de operare la pornire activeaza unele servicii presetate pentru functionarea sa, insa unele sunt inutile sau nefolositoare si cresc timpul de pornire a computerului. Exista doua variante de a accesa acest tweak:

a) Start>run si scrii: services.msc
pune urmatoarele pe “Disable”

b) Start>run> si scrii msconfig
click pe tabul services si deselectati urmatoarele:

-Alerter
-Background Intelligent Transfer Service
-Computer Browser
-ClipBook
-Cryptographic Services
-Error reporting Services
-Human Interface Devices
-IMAPI CD-Burning COM Service
-Indexing Service
-Network DDE
-Network DDE DSDM
-Portable Media Serial Number
-Print Spooler ( daca nu folosesti o imprimanta )
-Remote registry
-Routing and remote acces
-Smart Card
-System Restore Service
-Telnet
-Uninterruptible Power Supply ( daca nu folosesti UPS )
-Wireless zero configuration

Atentie!! Modificarile facute sunt pe propria voastra raspundere si nu sunt responsabil pentru eventuale pagube materiale si nemateriale!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s